Brenda Konings – Verpleegkundige niveau 5

Uiteindelijk heb ik een deel van mijn opleiding bij Catharina gevolgd en nadat ik mijn diploma cum laude haalde, ben ik hier ook gebleven. Tussendoor heb ik nog wel heel even een uitstapje gemaakt naar het ziekenhuis. Ik moest het gewoon hebben meegemaakt. Ik werkte op de kinderafdeling en de klik was er gewoon niet. Ik had het er niet naar mijn zin; het was er veel meer lopende-band-werk. We spraken er ook niet over mensen, maar over bedden. De instelling was dus wat harder en de uitdaging in het werk viel mij ook tegen. Ik mocht niet meer meedenken en was alleen uitvoerend bezig.

“Verpleegkundigen vinden in dit werk echt een complexe uitdaging”

En dat is dus het interessante van het werk als verpleegkundige bij Catharina. Hoe simpel de zorg op het eerste gezicht misschien lijkt; door de situaties en combinaties kan het toch een complexe uitdaging worden. Er speelt vaak heel veel mee en dat is voor professionals zeker interessant. Mijn werk als wijkverpleegkundige niveau 5 is dan ook heel divers. Ik stel de indicaties, doe de intakes, ontvang nieuwe zorgvragen én ik lever zelf ook zorg. In feite coördineer ik het hele traject van de zorgvraag, van intake tot ontslag. En daarbij gaat het niet alleen om ouderenzorg, maar ook om de zorg voor andere volwassenen die ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze diabetes hebben.


“Mensen zijn dankbaar dat jij er voor ze bent”

De contacten met de cliënten zijn ontzettend leuk. Mensen zijn zo dankbaar dat je er bent én eigenlijk willen ze jóu daarom graag vertroetelen. Je krijgt hier zoveel terug voor wat je doet en dat is heel mooi. Soms lijkt het haast wel alsof jíj een van de belangrijkste mensen in Nederland bent. Ik zou echt niet meer terug willen naar de alleen uitvoerende rol die ik in het ziekenhuis had. Sommige medestudenten zoeken in het ziekenhuis de complexiteit en de handelingen, maar die vind je dus juist hier. Doordat mensen steeds ouder worden en eerder uit het ziekenhuis worden ontslagen, wordt de zorg thuis steeds complexer.

“Je staat hier als professional niet stil”

In de thuiszorg speel je als verpleegkundige een belangrijke rol, ook bij het signaleren en coördineren. Je bent ook de schakel naar de huisarts en de fysio. Jij bent degene die belt en regelt. Naast die uitdaging en verantwoordelijkheid, is er ook ruimte om je verder te ontwikkelen. Zelf heb ik nog wel wat ambities. Dat is ook fijn bij Catharina; je krijgt hier de kans je verder te ontwikkelen. Zo hoop ik binnenkort nog een specialistische opleiding te kunnen doen. Wond, palliatie, oncologie, stoma, diabetes… er komt steeds meer kijken bij de zorg waardoor mensen langer thuis kunnen blijven wonen.